Piškotki

V predmetnih smernicah uporabljamo naziv »piškoti« za sklicevanje na piškote in druge podobne tehnologije, ki jih ureja Evropska direktiva o zasebnosti in elektronskih komunikacijah.

Kaj je piškotek?

Piškoti so male besedilne datoteke, ki se ustvarijo ob obisku internetne strani in vsebujejo podatke. Shranjeni so na obiskovalčevem računalniku in obiskovalcu omogočajo dostop do različnih funkcij.

Na naši internetni strani uporabljajo tako začasne oziroma sejne piškote kot tudi trajne oziroma shranjene piškote.

Sejni piškot je shranjen v začasni pomnilnik računalnika med tem ko obiskovalec brska po spletnem mestu. Predmetni piškot je samodejno izbrisan, ko uporabnik zapre spletni brskalnik ali po tem ko poteče določen čas (ko pomeni, da seja poteče).

Shranjen piškot ostane na obiskovalčevem računalniku dokler ni izbrisan.

Zakaj uporabljamo piškote?

Piškote uporabljamo, da spoznamo kako se obiskovalci odzivajo na našo vsebino, kar na pomaga izboljšati uporabniške izkušnje ob obisku naše internetne strani.

Funkcionalnost strani in vsebina

Obiskovalci uporabljalo funkcijo deljenja za posredovanje priporočil za obisk naše strani in posamezne vsebine na družbenih omrežjih kot npr. Facebook. Piškoti hranijo informacije kako obiskovalci uporabljajo funkcijo deljenja – čeprav ne na ravni posameznika – z namenom, da se izboljša spletna stran. V primeru, da ne sprejmete piškote nobena informacija ni shranjena.

Za nekatere storitve na naši spletni strani uporabljamo programsko opremo tretjih oseb, za primer ko obiščete stran z vstavljenimi videoposnetki ali kliknete na povezave na YouTube. Predmetni videoposnetki ali povezave (ali kakršnakoli druga vsebina tretjih oseb) lahko vsebujejo piškote tretjih oseb, zaradi česar boste morda želeli obiskati spletne strani tretjih oseb in preveriti pravila njihove uporabe piškotov.

Spletna analitika

Predmetna spletna stran uporablja orodje Google Analytics, ki uporablja piškote. Na splošni ravni piškoti hranijo informacije o tem kako obiskovalci uporabljajo spletno mesto, vključno s številom prikazanih strani, od kod prihajajo, številu obiskov, z namenom izboljšanja spletne strani in zagotovitve dobre uporabniške izkušnje. V primeru, da ne sprejmete piškotov nobena informacija ni shranjena.

Kako zavrnem in izbrišem piškote?

Piškote ne bomo uporabljali za zbiranje osebno prepoznavnih podatkov obiskovalcev.

Kljub vsemu lahko izberete, da zavrnete ali blokirate piškote, ki jih je določil Orbico ali spletna stran katerekoli tretje osebe, s spreminjanjem nastavitve brskalnika – za nadaljnje podrobnosti glej na »Help function – funkcijo pomoči« v vašem izbranem brskalniku.

Prosimo upoštevajte, da večina brskalnikov avtomatsko sprejema piškote. V kolikor ne želite uporabljati piškote morate posebej izbrisati piškote ali posebej blokirati uporabo piškotov.

Za informacije o uporabi piškotov v brskalnikih mobilnih telefonov, podrobnostih o zavrnitvi ali izbrisu piškotov, si oglejte priročnik vašega mobilnega telefona.
Vendar pa upoštevajte, da če zavrnete uporabo piškotov lahko še zmeraj obiščete našo spletno stran, vendar nekatere funkcije morda ne bodo delovale pravilno.

Naša spletna stran uporablja dve skupini piškotkov: Nujne in oglaševalske.

Nujni piškotki so potrebni za brezhibno delovanje strani (npr. predvajanje video in zvočnih vsebin) in analitiko uporabe spletne strani. Nastavijo se, ko izvedete kakršnokoli akcijo na spletni strani, ki se zgodi s klikom na enostavne povezave. Za te piškotke nam v skladu z uredbo GDPR ni potrebno dobiti vaše privolitve. Če ste v brskalniku povsem onemogočili vse piškotke, morda ne boste mogli pregledovati naše spletne strani. Vsi nujni piškotki so naši lastni piškotki (t. i. “first party cookies”), ki smo jih nastavili tako, da se IP naslovi uporabnikov samodejno zakrijejo. Kjer je to navedeno v spodnji razpredelnici, osebne podatke, ki jih obdelujemo z uporabo piškotkov, za nas obdelujejo zunanji izvajalci (piškotki se hranijo pri njih). Če gre ob tem za prenos v države izven EU, je navedena tudi država in uporabljen zaščitni ukrep.

Nujni piškotki so:
Ime piškotka Namen Trajanje Obdelovalec
PHPSESSID Anonimno ohranja sejo za uporabnika
seja
/ /
PrestaShop Ohranja košarico za uporabnika 20 dni /
_ga Statistika ogledov spletne strani 2 leti Google Analytics (Google Inc., ZDA, Ščit zasebnosti)
_gid Statistika ogledov spletne strani seja Google Analytics (Google Inc., ZDA, Ščit zasebnosti)
_GPS Registracije unikatnega ID za sledenje po geografski lokacijii seja YouTube (Google Inc., ZDA, Ščit zasebnosti)
_YSC Registracija unikatnega ID za statistiko o ogledu filma seja YouTube (Google Inc., ZDA, Ščit zasebnosti)
_PREF Registracija unikatnega ID za statistiko o uporabnikovih ogledih videa preko različnih spletnih strani 8 mesecev YouTube (Google Inc., ZDA, Ščit zasebnosti)

Oglaševalski piškotki nam omogočajo, da vam predvajamo oglase, ki vas zanimajo, da vam predvajamo oglase v vašem jeziku in da se isti oglasi ne ponavljajo prepogosto. Te piškotke lahko kadarkoli izbrišete oziroma onemogočite v nastavitvah svojega brskalnika brez posledic za druge funkcionalnosti spletne strani.